image
EKG (KALP ELEKTROSU)

Teslim Süresi: 20dk

EKG (KALP ELEKTROSU)

Elektrokardiyografi (EKG) veya kısaca kalp elektrosu, kalbin çalışırken oluşturduğu elektrığın ölçülmesi ve yazdırılması demektır Kalbin kasılması (sıstol) ve gevşemesı (dıastol) arasında organizmadaki animal elektriğin gösterdiği değişmeyi yani aksiyon akımlarını bir galvanometre aracılığıyla gorunur hale getirmek ve bir kâğıt sent üzerine yazdırmak mümkün olmaktadır. Kalpten gelen pozitif ve negatif akımlar manyetik alanda kuvvetlendirile­rek dönen bir kâğıda aksettirilmekte ve bir trase yanı grafik elde edilmektedir.

Bu amaçla elektrokardiyografi denen ara­cın dört elektrodu hastanın kol ve bacak­larına bağlanır. 5. elektrod ise göğüs üze­rine kalbin değişken noktalarına konula­rak değişik derivasyonlarda elektro çeki­lir. EKG trasesinin üzerine çekildiği küçük kareli kâğıtta yatay çizgiler akım şiddetini (1 mm = 1/10 milivolt), dikey çizgiler ise zamanı (1 mm = 0,04 sn) gösterir.

Kısaca elektro denilen ve günümüzde cok modern çeşitleri bulunan aygıtlarla elde edilen elektrokardıyogramlar doktorlara çok değerli bilgiler vermekle beraber, kalbin fonksiyon durumunu tam olarak gösteren bir teşhis aracı değildir. EKG şeritinden ancak bir kalbin büyüyüp büyümediği, kan­sız kalıp kalmadığı, yük altında olup olma­dığı, ritm bozuklukları ve kalp bloklarının türleri anlaşılabilir.